تفاوت امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی
امروزه با دیجیتالی شدن امور و پیشرفت تکنولوژی فرایندهای کاری و قراردادی از شیوه های سنتی خود فاصله گرفته و نیاز به روش های امن و سریع برای تایید هویت و امضای اسناد، بیشتر احساس می شود. استفاده از فناوری های جدید، انقلابی در فرایندهای سازمانی و قراردادی بوجود آورده است که امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی دو مورد از مصادیق آن محسوب می شود.
این دو نوع امضا امکان انجام معاملات، قراردادها و تایید اسناد را به صورت آنلاین فراهم می کنند. امضای دیجیتال نوعی از امضای الکترونیکی محسوب می شود و اگر چه این دو مفهوم گاهی به جای یکدیگر استفاده می شوند اما به لحاظ قانونی، امنیتی و فنی کاملا متفاوت از یکدیگر هستند. در این مقاله به بررسی تفاوت امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی، تعریف هر کدام از این دو مفاهیم و کاربردهای آن می پردازیم. همچنین برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “امضای دیجیتال چیست؟” را نیز مطالعه کنید.
تعریف کلی
امضای دیجیتال و الکترونیکی هر دو برای تایید اعتبار و احراز هویت در اسناد و معاملات آنلاین استفاده می شوند اما در تعریف کلی امضای دیجیتال به نوعی خاص از امضای الکترونیکی گفته می شود که از فرایند رمز نگاری پیشرفته استفاده می کند و صحت و اصالت سند را تضمین می کند اما امضای الکترونیکی به هر نوع علامت، نماد یا فرایند الکترونیکی گفته می شود که در جهت تایید یک سند یا موافقت با یک قرارداد به کار می رود.
تفاوت امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی
مهم ترین تفاوت امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی استفاده از الگوریتم پیچیده رمز نگاری و هشینگ در تولید امضای دیجیتال می باشد در حالی که امضای الکترونیکی شامل اسکن تصویر امضا، امضا با ماوس، قلم نوری یا صفحه لمسی می شود که سطح امنیتی آن بسیار پایین بوده و امکان جعل آن وجود دارد.
این دو نوع امضا در ویژگی هایی چون امنیت، احراز هویت، تضمین سند، کاربردها و اعتبار قانونی با یکدیگر متفاوت می باشند که به تفکیک هر کدام را توضیح خواهیم داد.
امنیت
امضای دیجیتال به دلیل استفاده از کلید عمومی و خصوصی، فرایند هشینگ و رمز نگاری پیشرفته از امنیت بسیار بالایی برخوردار می باشد در مقابل امضای الکترونیکی بسته به روش پیاده سازی دارای سطح امنیتی متوسطی می باشد و معمولا در آن از فرایندهای رمز نگاری هم استفاده نمی شود.
احراز هویت
در امضای دیجیتال افراد و سازمان ها ابتدا باید از مرجع دیجیتال CA ،(Certificate Authrit)، گواهینامه دیجیتال دریافت کنند که در آن با مشخصات کامل احراز هویت می شوند اما در امضای الکترونیکی از روش های ساده تری مانند ایمیل یا نام کاربری و گذرواژه استفاده می شود.
ضمانت سند
در امضای دیجیتال به دلیل استفاده از فرایند هشینگ هرگونه تغییر در سند پس از امضا موجب به ابطال آن می شود اما در امضای الکترونیکی امکان تغییر سند پس از امضا وجود دارد.
اعتبار قانونی
امضای دیجیتال در بسیاری از کشورها به عنوان یک روش قانونی و قابل استناد پذیرفته شده است در مقابل امضای الکترونیکی در برخی کشورها معتبر می باشد اما ممکن است به تایید اضافی نیز نیاز داشته باشد.
کاربرد امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی
یکی دیگر از تفاوت های امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی کاربرد آن هاست. امضای دیجیتال در مواردی که نیاز به امنیت بالا و تایید هویت دقیق افراد و سازمان ها نیاز باشد مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله آن ها می توان به اسناد رسمی و حقوقی، امنیت سایبری و نرم افزارها، صدور گواهی نامه های دیجیتال و فناوری اطلاعات، بانکداری و خدمات مالی، دولت الکترونیک، بلاکچین و معاملات آنلاین اشاره کرد.
امضای الکترونیکی در موقعیت هایی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به تایید ساده اسناد و موافقت با شرایط وجود دارد اما نیازی به امنیت در سطوح بالا ندارد که می توان مواردی مانند قراردادها و اسناد قانونی شامل پذیرش شرایط و ضوابط در وب سایت ها و اپلیکیشن ها، قراردادهای تجاری، اجاره نامه یا توافق نامه های کاری، ثبت نام و احراز هویت در سرویس های آنلاین، خرید آنلاین و موافقت نامه های مشتری و خرید آنلاین نام برد.
نتیجه گیری
امضای دیجیتال و الکترونیکی در بسیاری از فرایندهای کاری و قراردادی جهت تسهیل و ایمن سازی اسناد و تراکنش های آنلاین استفاده می شوند. امضای الکترونیکی روشی ساده برای تایید هویت و اسناد می باشد که بیشتر برای قراردادهای عادی به کار می رود اما اگر امنیت و اعتبار قانونی بالا مد نظر است بهتر است از امضای دیجیتال استفاده کنید. همانطور که می دانید امضای الکترونیکی و امضای دیجیتال هر دو ابزارهای مهمی در دنیای دیجیتال به شمار می روند اما تفاوت های مهمی در سطح امنیت، کاربرد و اعتبار قانونی دارند. انتخاب بین این دو روش امضا بستگی به نوع سند، میزان حساسیت اطلاعات و قوانین کشوری مربوط می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود در موارد حساس و قانونی از امضای دیجیتال استفاده شود و در مواردی چون کارهای روزمره و قراردادهای عمومی، استفاده از امضای الکترونیکی مناسب تر می باشد.
شرکت مهندسی نرم افزار اندیشه پرداز با ارائه نرم افزار یکپارچه درگاه فرایندهای قراردادی شما را از مرحله تهیه پیش نویس تا تسویه حساب کامل کنترل و مدیریت می کند. تیم مجرب و متخصص اندیشه پرداز با هدف تسهیل و بهبود امور قراردادهای سازمانی شما، نرم افزاری یکپارچه را طراحی و تولید کرده اند که تمامی فرایندهای قراردادی شما را پوشش می دهد.
با استفاده از نرم افزار مدیریت قراردادها علاوه بر ثبت و مدیریت اطلاعات قرارداد، تعریف اعتبارات و بودجه، تعریف و مدیریت پروژه ها، هشدار تاریخ خاتمه قرارداد و ضمانتنامه ها، امکان امضای اسناد تولید شده با استفاده از امضای دیجیتال نیز در نرم افزار امور قراردادها فراهم می باشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
بدون دیدگاه