انواع تعدیل قرارداد پیمانکاری
در مواردی به دلیل طولانی مدت بودن روند قرارداد و وجود شرایط خاص برای انعقاد قرارداد، شرایط تعدیل در قرارداد مطرح می گردد.
به عبارتی می توان تعدیل در قرارداد را به معنی تغییر و اصلاح در شروط قرارداد به منظور انطباق قرارداد با خواست جدید دو طرف، بر مبنای رویدادی ناگهانی، غیر منتظره و یا ضرورت های اقتصادی و اجتماعی دانست.
بدین ترتیب چنانچه حادثه و یا اتفاق غیر قابل پیش بینی رخ دهد بطلان قرارداد صورت نخواهد گرفت و با استفاده از این راهکار، به صورت معقولی خسارت بین طرفین معامله توزیع خواهد شد.
شرایط به کارگیری تعدیل قرارداد پیمانکاری در هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه، طبق کتب حقوقی بر مبنای موارد زیر است:
- مدت دار بودن عقد قرارداد و وجود فاصله بین زمان وقوع آن و هنگام وفا
- حادثه غیر مترقبه عمل به عقد قرارداد را ناممکن نسازد بلکه توام با نابرابری عوضین و بر هم خوردن تعادل نسبی آن دو باشد.
- حادثه پیش بینی نشده عمومی باشد نه مخصوص به شخص
- حادثه مذکور نباید نتیجه عمل یا انتخاب طرف قرارداد باشد.
- حادثه مذکور در هنگام عقد قابل پیش بینی نباشد.
انواع تعدیل قرارداد
تعدیل قراردادی (تعدیل در جریان اجرای قرارداد):
گاهی هر دو طرف معامله در قرارداد توافق می کنند چنانچه رویداد غیر مترقبه و یا ناگهانی مثل ( نوسانات احتمالی قیمت قرارداد، تغییرات ناشی از کاهش ارزش پول و …) تعادل قرارداد را بر هم زند و یا طرفی از این معامله را به شدت متضرر نماید، طرف متضرر حق دارد برای ایجاد موازنه بین شروط قرارداد و وضع جدید به تعدیل قرارداد استناد نماید که این کار غالبا با انعقاد یک قرارداد تکمیلی یا اصلاحی صورت می پذیرد.
تعدیل قانونی:
عموما قانونگذار مجاز به تغییر مفاد قرارداد خارج از درخواست دو طرف معامله نمی باشد.
در مواردی استثنایی قانوگذار قادر است به منظور عادلانه ساختن قرارداد یا حمایت از طرف متضرر در پیمان و یا اوضاع غیر عادی حاکم بر شرایط، اراده خود را بر اراده طرفین قرارداد تحمیل بنماید.
تاکید می شود این امر فقط در شرایط استثنایی و با تصریح کامل، دقیق و روشن در قرارداد ممکن می باشد.
یکی از امکانات نرم افزار مدیریت قراردادهای درگاه، امکان تعدیل قرارداد می باشد. پیشنهاد می کنیم برای مشاهده ی بیشتر امکانات نرم افزار جامع امور قراردادها و جزئیات راهکار یکپارچه درگاه کلیک نمایید.
بدون دیدگاه