استرداد دادخواست به چه معناست؟
براساس قانون کسی که دعوای قضایی را علیه یک خوانده در مرجع قضایی مطرح می کند، این حق را هم خواهد داشت که دعوا را پس بگیرد یا به اصطلاح آن را مسترد کند. استرداد دادخواست از سوی خواهان ممکن است به دو دلیل صورت بگیرد یا خواهان از اقامه دعوا منصرف شود یا با توجه به شواهد و قرائن موجود، امکان حکم گرفتن از دادگاه منتفی باشد. در این صورت خواهان سعی می کند با استرداد دادخواست، مجدد دعوا را در زمان و شرایط مناسبتری اقامه کند. در این مقاله به تعریف استرداد دادخواست و تفاوت آن با استرداد دعوا می پردازیم.
در نتیجه استرداد دادخواست و پذیرش آن، دادخواست یا پیوست های آن به خواهان پس داده نمی شود، بلکه تقدیم آن کان لم یکن تلقی می شود. استرداد دادخواست یکی از راه های زوال یا خاتمه پروسه دادرسی است. در صورت استرداد دادخواست، دادگاه از رسیدگی و صدور حکم معاف می شود، بعد از استرداد دادخواست که بر اثر عمل و اراده یکی از طرفین دعوا یا هر دوی آنها انجام می شود، نیاز به ادامه دخالت قاضی و صدور حکم برای حل اختلاف خود بخود از بین خواهد رفت.
ماده ۷۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی می گوید که خواهان می تواند تا اولین جلسه دادرسی، دادخواست خود را از شعبه مسترد کند، در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست را صادر میکند و خواهان می تواند پس از تقدیم دادخواست آن را پس بگیرد و نتیجه آن هم صدور قرار ابطال دادخواست از سوی دادگاه است.
تعریف استرداد دادخواست و تفاوت آن با استرداد دعوا
گاهی افراد مفهوم استرداد دعوا و استرداد درخواست را با هم یکی در نظر می گیرند، اما این دو مفهوم از نظر قانونی با هم متفاوتند. منظور از استرداد دعوا چشم پوشی از قسمت یا تمام خواسته ای است که خواهان در دعوا مطرح کرده است. تفاوت استرداد دعوا و دادخواست در این است که در استرداد دادخواست، خواهان باید تا قبل از جلسه اول دادرسی استرداد را مطرح کند و به جریان بیاندازد. ولی استرداد دعوا حین دادرسی انجام می گیرد و قرار رد دعوا پیش یا پس از اتمام مذاکرات و قبل از صدور حکم، انجام پذیر است.
ماده ۱۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی در مورد استرداد دعوا و دادخواست به شرح زیر توضیح می دهد
خواهان می تواند تا نخستین جلسه دادرسی، دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت، دادگاه قرار ابطال دادخواست را صادر می کند.
خواهان می تواند تا زمانی که دادرسی تمام نشده است، دعوای خود را استرداد کند. در این صورت قرار رد دعوا را صادر می کند.
انواع استرداد دادخواست
استرداد دادخواست تجدید نظر
در ماده ۶۳۶ قانون آیین دادرسی مدنی، استرداد دادخواست در محاکم تجدید نظر پیش بینی نشده است.
استرداد دادخواست فرجامی
طبق ماده ۴۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی، می توان استرداد دادخواست فرجامی را استنباط کرد. مفاد این ماده می گوید اگر کسی که فرجام خواهی می کند دادخواست خود را استرداد کند یا دادخواست او رد شود، حق درخواست فرجام تبعی از وی ساقط خواهد شد و بلااثر می شود.
نرم افزار دعاوی حقوقی اندیشه پرداز به شما این امکان را می دهد که همه مستندات پرونده های حقوقی خود را در سیستم ثبت و در صورت لزوم ویرایش کنید. ثبت و ویرایش احضاریه، شکواییه، تجدید نظر، لوایح، اسناد، گزارشات و استعلامات، نامه ها و مکاتبات پرونده با این نرم افزار امکان پذیر است. مشخصات وکلا و مشاوران حقوقی به همراه طرف مقابل پرونده تعریف می کند. می توانید به ثبت مکالمات حقوقی (استعلام) مبنی بر وضعیت پرونده بپردازید. با نرم افزار دعاوی حقوقی می توانید به مدیریت دعاوی حقوقی و مدیریت املاک بپردازید.
برای درخواست دموی رایگان آنلاین و حضوری نرم افزار دعاوی حقوقی کافیست فرم درخواست دمو را پر کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
مژگان نخعی
ممنون میشم یه نفر بهم بگه تو سامانه چطور و به کدوم آدرس استرداد دادخواست رو انجام بدم؟
ادمین
با سلام و عرض خسته نباشید در این رابطه با واحد پشتیبانی تماس بگیرید تا کارشناسان ما شما را یاری بفرمایند.
imani
سلام ایا در دعوی حقوقی که ورود شخص ثالث هم داره میتوان دعوی را استرداد نمود
احمد الوندی
خواهان دو مرتبه دادخواست خود را طبق بند الف ماده ۱۰۷آئین دادرسی کیفری مسترد نموده مجددا میتواند طرح دادخواست ارائه نماید