تفاوت مناقصه و مزایده
در این مطلب قصد داریم ضمن تعریف و معرفی هر یک از اقسام مناقصه و مزایده، به شرح تفاوت مناقصه با مزایده به زبان ساده بپردازیم. پیشنهاد می کنیم در کنار این مطلب، مطالب “تفاوت مناقصه و استعلام” و “تفاوت مزایده و حراج” را نیز مطالعه بفرمایید.
مناقصه: خرید با کمترین قیمت ممکن
مزایده: فروش با بالاترین قیمت ممکن
تعریف مناقصه:
مناقصه به معنی واگذاری پروژه، خرید کالا و یا خدمات مورد نیاز به شرکت یا شخص مناقصه گری است که کمترین میزان قیمت را پیشنهاد کرده باشد.
مناقصه در واقع رقابتی بین شرکت های تامین کننده خدمات برای پیشنهاد و اعلام مناسب ترین قیمت ها به سازمان های درخواست دهنده است.
مناقصه اقسام مختلفی دارد که می توان از لحاظ قیمت آن ها را به ۳ دسته تقسیم کرد:
مناقصه محدود یا کوچک:
در این نوع مناقصه مکاتبه روزنامه ای انجام نخواهد شد و مکاتبات مربوطه حداقل با ۶ شرکت یا پیمانکار صورت می پذیرد.
مناقصه متوسط:
حداقل متقاضیان شرکت کننده در این مناقصه سه نفر می باشد.تعیین سقف مناقصه از طریق استعلام بها توسط مامور خرید انجام خواهد شد.
مناقصه عمومی:
در این روش دولت یا سازمان های عمومی درخواست خدمات یا خرید کالای خود را به صورت عمومی و اطریق اعلام بین تمام شرکت ها و یا اشخاص داوطلب به مسابقه می گذارند.
شرایط درخواست این مناقصه با مناقصه متوسط فرقی ندارد و تنها تفاوتشان در ردیف اعتبار آنها می باشد.
تعریف مزایده:
مزایده در واقع روشی رقابتی برای فروشندگان کالا یا خدمات است که بتوانند خدمات و محصولات خود را به بالاترین قیمت ممکن به فروش برسانند.
بدین ترتیب چنانچه سازمان یا شرکتی قصد ارائه خدمات و یا کالایی داشته باشد می تواند از طریق آگهی های منتشرشده ی مزایده درخواست داده و با شرکت یا سازمانی که بالاترین میزان قیمت را پیشنهاد داده قرارداد ببندد. مزایده نیز همانند مناقصه اقسام مختلفی دارد:
مزایده حضوری یا حراج:
در این نوع مزایده اشخاص برای خرید کالای ارائه شده جمع شده و با بالاترین پیشنهاد ارائه داده شده معامله انجام می گیرد.
مزایده کتبی:
این مزایده به صورت کتبی انجام میگیرد و با تشریفات خاصی نظیر درج آگهی، کمیسیون و اعلام نتایج همراه خواهد بود.
تفاوت مناقصه و مزایده:
در نتیجه به زبان ساده تفاوت مناقصه و مزایده به جا به جایی جای خریدار و فروشنده در هر معامله مرتبط است بدین صورت که، در مناقصه خریدار با کمترین قیمت پیشنهادی وارد معامله می شود درحالی که در مزایده فروشنده با بالاترین قیمت پیشنهادی قرارداد خواهد بست. اما در مواردی گاهی برنده مزایده تغییر می کند که برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “دلایل تغییر برنده در مناقصات و مزایدات” را نیز مطالعه کنید.
نرم افزار مدیریت معاملات، برگزاری مناقصات و مزایداتِ درگاه، با تحلیل دقیقی از فرایندهای معاملاتی جزء، متوسط و عمده منطبق بر رویکردهای بخش دولتی، نیمه خصوصی، شهرداری و خصوصی، امکان مدیریت هر چه جامع تر و ساده تر کلیه ی فرایندهای معاملاتی نظیر مناقصات عمومی، محدود، یک مرحله ای و دو مرحله ای، مزایدات، استعلام، خرید،فروش، اجاره،واگذاری، ارزیابی های کیفی و فنی و … را فراهم نموده است. جزئیات بیشتر
سعید علیزاده
با سلام، آیا برای فروش محصول تولیدیِ واحد تولید کننده نیازی به برگزاری مزایده هست؟
ادمین
با سلام و عرض خسته نباشید. بستگی به قیمت محصول خواهد داشت اگر قیمت محصول در حد معاملات عمده باشد بله.
قراباغی
سلام در مزایده چه مدارکی بررسی می گردد
ادمین
با سلام و عرض خسته نباشید
در مزایده نیز همانند مناقصه مدارک درخواستی از سمت مزایده گزار اعلام خواهد شد. مدارکی نظیر ضمانت نامه، مدارک هویتی، پاکات الف، ب و ج و … که بسته به نیاز مزایده گزار برای بررسی درخواست خواهد شد.
Mahmodi
سلام آیا قانون و آیین برگزاری و تشریفات مزایده مانند مناقصه هست یا جداگانه؟