تعریف ثمن معامله و قوانین مربوط به آن
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'wpp_fix_the_time' not found or invalid function name in /home/h167835/domains/andishehpardaz.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
ثمن در لغت به معنای بها و نرخ است و در حقوق منظور همان پولی است که بابت فروش مال بدست میآوریم. زمانی که فردی مالی را در معرض فروش قرار میدهد، مقدار پولی را که از نظر ارزش با مال برابر را مشخص میکند که در اثر فروش مال دریافت کند. نحوه پرداخت ثمن می تواند به صورت حال، مدت دار یا قسطی باشد. اگر خریدار مال ثمن را پرداخت نکند، فروشنده می تواند به دادگاه مراجعه کرده و با ارائه مدارک و تحت شرایطی معامله را ابطال و فسخ کند.
ثمن معامله چیست؟
یکی از انواع عقود، عقود معوض هستند. عقود معوض به این معنا هستند که طرفین مالی را بین خود رد و بدل می کنند و بهای آن بپردازند. یکی از پر کاربردترین عقود معوض، عقد بیع یا همان خرید و فروش است که معمولا فروشنده، در ازای دریافت مبلغی مالی را به خریدار منتقل می کند.
بهایی که در عقد معوض خریدار به فروشنده پرداخت می کنند را ثمن معامله می گویند که نقطه مقابل آن مبیع یا همان مال فروخته شده است. به عبارت دیگر، ما به ازا، نرخ، مبلغ، قیمت کالای خریداری شده را ثمن معامله می گویند. مبلغ ثمن معامله مشخص نیست و در هر قرارداد با توجه به مال فروخته شده یا مبیع تفاوت دارد.
منظور از ثمن معامله در مبایعه نامه چیست؟
مبایعه نامه قراردادی ست که شامل قصد و اراده طرفین معامله و توافق آنها برای فروش اموالی اعم از منقول و غیر منقول است. در اصطلاح قانونی به این اصطلاح بیع گفته می شود، که به معنای خرید و فروش است. در تمامی عقود، بندی قراردارد که در آن مبلغ یا وجه توافق شده برای بدست آوردن مال ذکر شده است. به این مبلغ ثمن معامله می گویند.
نحوه پرداخت ثمن
یکی از مهمترین قسمت های عقود معوض، چگونگی پرداخت ثمن معامله است. به طور کل، سه حالت برای پرداخت وجه یا ثمن معامله در قانون پیش بینی شده است: نقد، مدت دار و قسطی. طرفین ممکن است مهلت خاصی را برای پرداخت ثمن در قرارداد ذکر کند که خریدار باید تا پایان مهلت تعیین شده، اقدام به پرداخت وجه کند. همچنین ممکن است توافق شود که پرداخت ثمن معامله به صورت قسطی باشد و در بازه های زمانی مشخص پرداخت شود.
ابطال معامله به دلیل عدم پرداخت ثمن
همانطور که می دانید هر قراردادی تعهداتی برای طرفین قرارداد بوجود می آورد که طرفین ملزم به اجرای آن هستند و در صورت کوتاهی در انجام تعهدات، می توان بصورت قانونی آن را پیگیری کرد.
اگر خریدار مبلغ توافق شده را به فروشنده مال پرداخت نکند، فروشنده می تواند با مراجعه به دادگاه حقوقی، دادخواستی را برای مطالبه وجه پرداخت کند و طبق دادخواست خریدار را ملزم به پرداخت ثمن کند.
اثبات پرداخت ثمن با چه کسی است؟
پرداخت ثمن معامله به عهده خریدار است، در صورتی که اختلافی در مورد پرداخت یا عدم پرداخت ثمن بین طرفین بوجود بیاید، خریدار باید اثبات کند که پرداخت وجه را انجام داده است. به عبارت دیگر، خریدار باید اثبات نماید که مبلغ قرارداد را پرداخته و برای اثبات آن از فروشنده رسید دریافت کرده است و یا اینکه مبلغ قرارداد را به حساب بانکی فروشنده واریز و یا در حضور شهود مبلغ آن را نقدی تسویه نموده است، در غیر این صورت دادگاه خریدار را به پرداخت مبلغ قرارداد محکوم می نماید.
خیار تاخیر ثمن معامله
براساس ماده ۳۹۴ قانون مدنی مشتری باید ثمن را در موعد و در محل و بر طبق شرایطی که در قرارداد بیع مقرر شده است، تادیه نماید. براساس ماده ۳۹۵ قانون مدنی:اگر مشتری ثمن را در موعد مقرر تادیه نکند،بایع حق خواهد داشت که برطبق مقررات راجعه به خیار تاخیر ثمن معامله را فسخ و یا از حاکم اجبار مشتری را به تادیه ثمن بخواهد.
شما در طول زندگی خود احتمالا بیش از یک بار با قرارداد سر و کار خواهید داشت، دانستن قوانین انواع معامله در مواقع ضروری به سود شما خواهد بود. با دانستن قوانین و چگونگی مطالبه ثمن معامله، می توانید با خیال راحت بیشتری معاملات خود را انجام دهید.
با نرم افزار خرید و تدارکات اندیشه پرداز، تمامی درخواست های مناقصه، مزایده، استعلام قیمت و …. را بصورت آنلاین برگزار کنید. بودجه فرایند تدارکات را مدیریت کنید. پیش پرداخت ها را مدیریت کنید. درخواست های خرید کالا و خدمات را تجمیع کنید. تخفیف های حجمی، ریالی برای سطوح مختلف خرید تعریف کنید. وندور لیست تشکیل دهید و بسیاری امکانات دیگر
برای دریافت دموی رایگان نرم افزار مدیریت خرید و تدارکات اندیشه پرداز می توانید فرم درخواست دمو را پرکنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت برای هماهنگی جلسه دمو بصورت حضوری یا آنلاین با شما تماس بگیرند.
کاوه آهنگر
باسلام،کاش بجای واژگان عربی از واژه های پارسی استفاده شده بود،یافرانسوی که حقوق از آن دیار به این دیار آمده است